Ljubitelji mikroračunalnikov,

Svetovno znani proizvajalec SBC enot Raspberry Pi se že nekaj zadnjih leta srečuje z oteženim delovanjem. Enote so praktično nedobavljive, dobavni roki pa so se le podaljševali iz meseca v mesec. Ta problematika je brez napredka trajala toliko časa, da se je svetovni trg temu tudi primerno odzval.

Začele so se pojavljati alternative, katere bi lahko nadomestile RPI-je. To seveda ni najbolj enostavno saj veliko sistemov bazira na delovanju RPi.

Vseeno so se pojavile opcije, katere bi lahko nadomestile zadnje modele RPI enot. Nekatere so zelo izpopolnjene in tudi zmogljivejše v marsikaterem spektru. Upoštevati moramo, da zadeve žal ne morejo biti »plug-in-play«, saj novi SBC-ji delujejo z drugačno strojno opremo in operacijskimi sistemi. Kljub temu, da so novi na trgu, pa tehnična podpora zelo hitro pridobiva na kakovosti in s tem omogoča novim SBC enotam vedno večjo uporabo vseh RPI dodatkov z zelo preprosto integracijo.

Na tej točki pa smo se odločili, da ne bi več govorili o novih SBC-jih kot alternativi vendar o novem produktu, ki bi lahko prinesel veliko novih možnost. V naš prodajni program smo dodali dve novi družini SBC enot: ROCK PI in URVE PI.

URVE PI lahko nudi svojo moč pri bolj industrijskih aplikacijah, ki ne zahtevajo veliko moči, vseeno pa bo kos tudi kakšni težji nalogi. Če bi že morali primerjati, je lahko uporaben namesto RPI 3B modela.

- URVE PI1.8 GHz Quad Core (4-core), 2GB LPDDR4. V kompletu dobite enoto, anteno, napajalnik in USB kabel. 

ROCK PI pa je svojo zgodbo začel zelo agresivno. Od »conusmer« opcij pa vse do »performance« enot. Od izboljšane verzije približka RPI 4 do ROCK 5 kateremu v SBC svetu skoraj ni primerjave. ROCK nudi zelo dobro in hitro podporo na svojem forumu, predstavil je tudi že večino integracijskih programskih stavkov za uporabo RPI dodatkov. Trenutno je še potrebno uporabljati OS-je, katere sami navajajo na spletni strani. Rock PI nam nudi 4 različne modele:

- ROCK 4 SE, Dual Cortex®-A72@1.5GHz, Quad Cortex-A53@1.0GHz, Dual channel (64bit) 4GB LPDDR4 RAM, USB C PD/QC 9-12V

- ROCK 4 C+, Enakih specifikacij kot SE, ima pa USB C 5V/3A napajanje in možnosti dveh HDMI izhodov. 

- ROCK 4 C+ STARTER KIT, 4C+ ki vsebuje napajalnik, napajalni kabel s stikalom, SD kartico in adapter, ohišje, ventilator, HDMI kabel in hladilna rebra.

- ROCK 5 B, Trenutno najmočnejša varianta ROCK SBC-ja, Quad Cortex – A76 @ 2.2/2.4GHz, Quad Cortex – A55 @ 1.8GHz, 8GB 64bit LPDDR4 RAM, USB C PD 9V/2A, 12V/2A, 15V/2A and 20V/2A.

Zavedamo se, da integracija novih SBC-jev v že razvito RPI okolje ni najlažje opravilo. S pomočjo naše tehnične ekipe in svetovanja proizvajalcev vam bomo skušali pomagati, da boste lahko izbrali in uporabljali optimalno enoto.