logo

http://www.vina.co.kr/eng/

http://www.ic-elect.si/pasivne-komponente/kondenzatorji/super-kondenzatorji.html

 

1

 

IC Elektronika je zastopnik za Vinatech, podjetje ustanovljeno leta 1999. Od leta 2005 se osredotočajo predvsem na proizvodnjo in razvoj super kondenzatorjev.

Super kondenzator, znan tudi kot ultra kondenzator ali dvosoljni kondenzator (EDLC) se razlikuje od navadnega elektrolitskega kondenzatorja po tem, da ima zelo visoko kapacitivnost. Kondenzator shranjuje energijo (električni naboj) s pomočjo statične naelektritve v nasprotju z elektrolitskem, kjer je prisotna elektrokemična reakcija. Super kondenzatorji zapolnjujejo vmesni člen med baterijami, ki sicer shranjujejo velike količine naboja ne morejo pa se hipno izprazniti in navadnimi kondenzatorji, ki omogočajo hitre naelektritve in razelektritve vendar imajo relativno majhno kapacitivnost (gostoto energije) .

Osnovna enota pri super kondenzatorjih so faradi (F). V povprečju lahko shranijo 10-100 krat več energije kakor elektrolitski kondenzatorji. Primerni so za aplikacije kjer so potrebni hitri cikli polnjenja/praznjenja pri visokem toku v kratkem času. Vsi kondenzatorji imajo omejitve napetosti. Elektrolitski kondenzatorji dovoljujejo visoke napetosti, super kondenzatorji pa napetosti reda 2.5V-2.7V. Višje napetosti so tudi na voljo, toda to zmanjšuje življenjsko dobo super kondenzatorja. Omenjeni problem rešujemo z vezavo več super kondenzatorjev zaporedno. Zaporedna povezava zmanjšuje celotne kapacitete in poveča notranjo upornost. Vezave večje od treh super kondenzatorjev potrebujejo vezje za balansiranje napetosti, podobno lahko srečamo tudi pri Litij-ionskih baterijah.

Dober primer uporabe super kondenzatorjev lahko srečamo v pametnih električnih števcih(electrical smart meters). Te naprave v nasprotju z elektromehanskimi predhodniki shranjujejo podatke o porabi električne energije in ne vsebujejo nobenih gibljivih delov. V primeru izpada električne energije je naloga super kondenzatorja, da posreduje energijo ki je potrebna, da števec odpošlje/shrani zadnje podatke o porabi električne energije. To prepreči izgubo podatkov in zmedo, ki bi nastala ob tem.

 

Prednosti katere Vinatech-ovi super kondenzatorji ponujajo so:

- Razpon od 1 do 800F

- Dolga življenjska doba

- Nizek ESR

- Hitro polnjenje in praznjenje

- Okolju prijazen produkt

- Visoka učinkovitost

 21212

 

Struktura super kondenzatorja:

444

 

  1. 1. Terminali
  2. 2. Varnostni ventil
  3. 3. Tesnilni disk
  4. 4. Aluminijasto ohišje
  5. 5. Pozitivni pol
  6. 6. Izolator
  7. 7. Ogljivkova elektroda
  8. 8. Kolektor
  9. 9. Ogljikova elektroda
  10. 10.Negativni pol

 

PA,14.9.2016